Киселецът е зеленолистно растение, което се използва както като билка, така

...
Киселецът е зеленолистно растение, което се използва както като билка, така
Коментари Харесай

От него става вкусна супа, има и лечебни свойства

Киселецът е зеленолистно растение, което се употребява както като билка, по този начин и като зарзават. Това листо има кисел усет, сходен на лимон и се употребява постоянно в разнообразни ястия като супи и яхнии. Освен като хранителен артикул, киселецът се употребява и в медицината като средство за понижаване на възпаленията и лекуване на язвите в устата.

Съществуват разнообразни типове киселец. Например френският киселец е по-малко кисел и горчив и има по-високо растящи и по-заоблени листа. Някои други типове включват овчи киселец, сърнешки киселец, широколистен киселец, червен жилен киселец и други. Важно да се означи, че има и други растения и храни със сходно име, само че които не са свързани с този тип.

Киселецът е извънредно хранително растение. Той е нискокалоричен, само че е богат на фибри и значими микроелементи като магнезий, витамини С и А. Само една чаша недопечен киселец съдържа 29 калории и дава забележителен % от дневната доза на витамин С, магнезий, витамин А и други хранителни субстанции, написа puls.bg. Високото наличие на витамин C прави киселеца потребен за битка с възпаленията и подкрепя имунната функционалност, до момента в който съществуването на фибри подкрепя редовността на храносмилането и оказва помощ за управление на кръвната захар. Освен това, магнезият, който се съдържа в киселеца, е значим за здравето на костите и сърцето. 

Киселецът е обвързван с няколко значими изгоди за здравето, изключително заради своята висока централизация на антиоксиданти. Тези антиоксиданти играят основна роля в отбраната на клетките от увреждания, като обезвреждат нездравословните свободни радикали. Предполага се, че те могат да оказват помощ за предотвратяването на разнообразни хронични болести като сърдечни болести, рак и диабет вид 2. В киселеца се намират разнообразни типове антиоксиданти, в това число фенолни киселини, флавоноиди и каротеноиди. Някои изследвания демонстрират, че аленият киселец има най-висока антиоксидантна интензивност, а характерен тип киселец, наречен Rumex hastatus, е “показал " улавянето на нездравословни свободни радикали, което може да бъде потребно за лекуването на невродегенеративни болести като заболяването на Алцхаймер. 

 

Киселецът може да усъвършенства здравето на сърцето. Екстрактът от киселец модифицира избрани пътища, свързани с агрегацията на тромбоцитите, намалявайки образуването на кръвни съсиреци.

Други проучвания демонстрират, че киселецът може да помогне за разширение на кръвоносните съдове, предотвратявайки високото кръвно налягане. В същото време фибрите и антиоксидантите в киселеца също се свързват с подкрепяне на здравето на сърцето. 

 

Някои изследвания демонстрират, че киселецът може да спре растежа и разпространяването на избрани типове ракови кафези. Например някои типове киселец могат да убият раковите кафези на гърдата, шийката на матката и кожата. Освен това при примес на дестилат от киселец и други съставки се реализира възстановяване на равнищата на белите кръвни кафези.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР